Sluiten

Nieuwe verlichting voor het architecturale pronkstuk van de stad Antwerpen

14 december 2018

Nieuwe verlichting voor het architecturale pronkstuk van de stad Antwerpen

Op zaterdag 1 september 2018 was het exact 500 jaar geleden dat de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal werd afgewerkt en ingewijd. Dat vierde de stad met de inhuldiging van de nieuwe verlichting van de kathedraal en een groot gratis verjaardagsfeest met taart, muziek en dans voor alle Antwerpenaars.

VIDEO...

Icoon sinds 1518

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is de grootste gotische kerk van de Nederlanden en een echt Antwerps icoon. Ze werd ingehuldigd na zo'n 170 jaar bouwen. Haar noordertoren, beter gekend als de Onze-Lieve-Vrouwetoren, was klaar op 1 september 1518, bij de inwijding van het kruis. Op 1 september 2018 werd deze toren exact 500 jaar oud en dat wilde de stad vieren met alle Antwerpenaren.

Nieuwe verlichting voor kathedraal en omgeving

Zowel de kathedraal als haar omgeving kregen nieuwe verlichting. Deze realisatie kadert in de uitvoering van het grote Antwerpse Lichtplan dat in 2012 werd goedgekeurd en stapsgewijs wordt uitgevoerd. Voor de nieuwe verlichting van de kathedraal werd gekozen voor functioneel, duurzaam en stijlvol wit licht. Daarmee wordt zo veel mogelijk de weergave bij daglicht benaderd.
Licht moet ervoor zorgen dat de stad aantrekkelijk en leefbaar blijft en dat iedereen zich, ook 's nachts, veilig voelt. Het heeft dus zowel een esthetisch als functioneel nut.
Met haar Lichtplan kiest de stad Antwerpen bovendien voor een energiebewuste en duurzame aanpak van verlichten.

Verlichting

Axioma mocht in dit project instaan voor het overgrote deel van de verlichting van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Om een antwoord op deze uitdaging te bieden, werd er gewerkt met de projectoren (FLC reeks) en de grond inbouwspots (ETC reeks) van ons merk WE-EF.

  • > 80 ETC grondspots in 3000K en 4000K met verschillende uitstralingen EES , M en IO20
  • > 150 FLC projectoren in 3000K en 4000K met verschillende uitstralingen IO20, M en EE.
    Een groot deel van deze kwalitatieve armaturenreeks werd ingezet in dit project nl. de FLC230 - 240 - 260 en FLC141. Toestellen zijn aanstuurbaar.

Bouwheer: Stad Antwerpen
Lighting designer: Susanna Antico Lighting design Studio
Netwerkbeheerder: Eandis
Installateur: Maes Industriële Verlichting
Leverancier verlichting: Axioma nv